Chronisch ziek zijn

Chronisch ziek zijn is niet makkelijk, al helemaal niet wanneer deze ziektes onzichtbaar zijn. In deze blogpost vertel ik jullie wat ik precies heb en wat mijn ervaring is.

Deze blog word een vooral persoonlijke blog, dus het leek me handig dat jullie het een en ander wisten over mij en mijn chronische ziektes. Laten we beginnen met wat ik precies heb en wat dit betekend voor mijn dagelijks leven!

Fibromyalgie
Dit is de ziekte waar ik het meeste last van heb. Er zijn zoveel symptomen die erbij komen kijken dat het me soms teveel word. Enkele symptomen zijn pijn in gewrichten / spieren, ernstige vermoeidheid, darmklachten, kracht verlies, zuurgevoel in lichaam, slaapproblemen en dan zijn er nog een helemaal overige klachten. Zo kan ik niet normaal een trap nemen, bijvoorbeeld. Dit doet pijn.

Prikkelbare darm syndroom
Een van de symtpomen van fybromyalgie is darmklachten. Dit heeft zich bij mij geuit in prikkelbare darm syndroom. Het geeft geen grote problemen, alleen een hele hoop buikpijn als ik iets verkeerds eet.

Astma
Ja, zuurstof is best wel belangrijk. Mijn longen lijken het daar niet altijd mee eens te zijn. Ik hoef denk ik niet uit te leggen wat Astma is, want het is vrij bekend.

Hyperventilatie syndroom
Ik heb niet alleen astma, maar ook hyperventilatie syndroom. Dit zorgt ervoor dat ik regelmatig hyperventilatie aanvallen heb. Ik krijg ze gewoon makkelijker wanneer ik stress ervaar.

Onregelmatig suikerniveau
Elk jaar moet ik een dagcurve doen omdat ik al jaren last heb van een onregelmatig suikerniveau. Soms is hij laag, soms te hoog. Maar ook dit is makkelijk mee te dealen.

Fijne moteriek
Ik 1997 werd ik vastgesteld met een incorrecte fijne moteriek, wat in 1998 omgedoopt werd tot DCD. DCD heeft te maken met soepel bewegen, een bal gooien, schrijven. Oftewel: Alles wat je met je fijne moteriek doet. Dit heb ik gewoon niet goed ontwikkeld.

Hopelijk hebben jullie hiervoor een beetje een beeld wat er precies aan de hand is. Jullie zullen er vast regelmatig oveer lezen omdat deze blog ook mijn outlet word.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *